Vykurovanie chalupy – kachľová pec, sporák alebo kozub

Kachľový sporák - ŘehulkaKeď sme kúpili chalupu, tak bolo vykurovanie riešené len jednou krbovou pieckou v kuchyni. V izbách boli ešte staré radiátory, neboli už však napojené. Centrálny kotol nahradili iba spomínanou pieckou, ktorá cez dvere vykurovala aj vedľajšiu spálňu. Pri rozhodovaní sa, akým spôsobom vykurovať chalupu sme dospeli k záveru, že v každej obytnej miestnosti musí byť samostatná piecka a vykurovanie budeme dopĺňať elektrickými ohrievačmi. Zvažovali sme aj možnosť ústredného vykurovania elektrokotlom (plyn nemáme) ale nakoniec sme to zavrhli.

Ako prvé sme riešili vykurovanie novej kuchyne. Najprv sme mali naplánovanú stavbu klasickej kachľovej pece. Dokonca som tam vykopal aj seriózny základ 🙂 Po troche pátrania po cenách a termínoch sme od toho upustili a zamerali sme sa na kachľový sporák, ktorý sa dá okrem vykurovania zároveň použiť aj na varenie. Prešli sme ponuku na internete a v časopisoch a nakoniec sme na zaujímavý kachľový sporák natrafili v relácií českej televízie Chalupa je hra. Sporák vyrába česká firma Řehulka Najprv som tam zavolal a prebral som s pánom Řehulkom aké sú možnosti. Následne sme sa dohodli na osobnej návšeteve u nich vo firme, kde sme aj prebrali ako presne má sporák vyzerať.

Čo sme nakoniec vybrali

Sporák sa štandardne dodáva so zadným, alebo bočným vývodom do komína. My sme už ale komín mali postavený (budem o tom písať v niektorom z budúcich článkov) a sopúch (miesto napojenia spotrebiča do komína) sme mali vo výške cca. 190 cm nad podlahou. Majster nás dlho presviedčal, aby sme komín upravili. Nám sa do toho ale nechcelo a navyše dymovod býva poriadne rozohriaty a pri dĺžke cca. 130 cm určite prispeje k vykúreniu miestnosti, tak sme ostali pri prvotnom zámere mať pripojenie zhora. Kachlice sme vybrali zelenomodréKachľový sporák - Řehulka (vyrába firma Heinz) – určite sa treba ísť pozrieť osobne, pretože farebná škála je široká a farba na fotkách býva dosť skreslená. Varnú dosku sme chceli klasickú čiernu liatinovú (dobre sa udržiava a v prípade potreby sa dá prešúchať aj drôteným kartáčom 🙂 ). Dvierka sme vyberali dosť dlho, rozhodovali sme sa medzi nerezovými s „cifrovaním“ a klasickými čiernymi. Nakoniec zvíťazili klasické čierne s bielymi keramickými úchytkami. Všetky ostatné doplnky ako tyč na vešanie utierok, nity a skrutky sme nechali nerezové. Samotná výroba trvala dva mesiace a sporák stál cca. 2000 EUR. Bolo to celkom dosť peňazí, ale brali sme to ako investíciu a sporák by nás mal teoreticky prežiť. Oproti klasickej kachľovej peci to bolo stále menej.

Ako sporák funguje?

Od začiatku októbra sporák intenzívne používame a sme s ním spokojní. Treba mu trochu pomôcť pri štarte, keď prídeme v piatok večer. Vtedy sa zvykne trocha nadymiť do kuchyne. Prišli sme ale na to, že stačí cez komínové dvierka vložiť do komína na pár sekúnd zapálené noviny a komín hneď chytí poriadny ťah. Toto bude ale skôr problém komína ako sporáku. Potom je už všetko v poriadku a za cca. tri hodiny sa dostane teplota z 12 stupňov na príjemných 20. Takže tento typ sporáku môžem vrelo odporučiť. Navyše sa na ňom dobre varí a počas vykurovacej sezóny určite ušetríme na elektrine (máme elektrickú varnú dosku). V konečnom dôsledku sa sporák veľmi vydaril a krásne zapasoval do našej novej chalupárskej kuchyne.

(prečítané 8542 krát)

4.75 avg. rating (94% score) - 8 votes

Komentáre (1) k článku Vykurovanie chalupy – kachľová pec, sporák alebo kozub

  1. Aké sú vubec dneska ceny za drevo? Oplatí sa to? nie je lacnejšie plyn? To by ma zaujímalo. Ja vykurujeme chalupuplynovým infražiaričom. Mám tmavý žiarič, ktorý je na prevádzku celkom šetrný. Ale drevo je drevo. Tú vôňu nič nenahradí.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

*

code